HANDBOEK VOOR BIJENFANS

Kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans, natuurillustrator Jasper de Ruiter en grafisch ontwerpers Joëlle van de Pol-Terlouw en Lisa Strijbosch maakten van het ‘Handboek voor bijenfans’ een lust voor het oog. De rijk geïllustreerde pagina’s en de gedetailleerde beschrijvende teksten zorgen voor een leerzaam boek over het leven van de bij.

Het boek is te bestellen via elke (web)boekhandel.
Bij bestelling via de website van Uitgeverij Menuet krijg je er een gratis handtekening, button en bijenkaart bij.

Meer dan 3000 exemplaren verkocht!

Tweede, licht gewijzigde druk nu verkrijgbaar

REVIEWS

 

"Wat is het een beeldschoon en belangrijk boek! De boodschap is zo helder, voor jong en oud: zorg goed voor onze bijen. Heel leuk om cadeau te doen!"

Flower Power @ Tuinen van West

"Lees dit boek en je wordt inderdaad een bijenfan.''

Veldpost

"Een aanrader voor alle nieuwsgierige kinderen en hun ouders! Het boek is prachtig vormgegeven en duidelijk en makkelijk leesbaar geschreven."

– Eigenwijs Blij

Lees meer

"Een zeer inspirerend boek dat een nog bredere kijk geeft in het leven van de bij en hommel. Eigenlijk zou dit boek bij iedereen met een hart voor de natuur in de kast moeten staan. Maar ook op iedere basisschool te lezen zijn."

– Puur tafelen.nl
Lees meer

OVER HET BOEK

Waarom zou je fan worden van de bij? Dit boek laat in prachtige illustraties en verhalen zien dat de bij een absolute kampioen is. Niets of niemand brengt zoveel leven, kleur en smaak in de wereld als deze kleine krachtpatser. En dan hebben we het niet alleen over die pot met heerlijke honing. Door haar verrassende samenwerking met de bloemen vormt de bij een onmisbare schakel in al wat leeft.

DOEL

Wij willen met dit boek zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met de bij.
Hoe mooi en slim ze is. Wat ze doet om onze wereld leefbaar te houden.
En hoe hard ze onze hulp nodig heeft om die rol te blijven vervullen.
Zo hopen we een generatie levenslange bijenfans te kweken.

OPZET

We kozen voor een opzet in vijf delen, elk met korte hoofdstukken van twee pagina’s.
De delen sluiten af met een ‘doepagina’ die de lezers tot actie uitdaagt. De ene keer is dat zelf op onderzoek naar bijen uitgaan, de andere keer een concrete tip om de wereld aantrekkelijker te maken voor bijen.

INHOUD

DEEL 1:

WAT IS EEN BIJ?

In dit deel lees je wat de bijen onderscheidt van andere insecten en welke kenmerken de diverse bijensoorten delen.

DEEL 2:

SOLITAIRE BIJEN

De meeste bijensoorten leven als kluizenaars, alleen in een gaatje in de muur, een holletje onder de grond, of in een rietstengel. Over hen gaat het tweede deel.

DEEL 3:

SOCIALE BIJEN

Hommels en een paar andere bijen leven in groepsverband, de sociale bijen. Iedere soort vult dat op een andere manier in.

DEEL 4:

HONINGBIJEN

Verreweg de meeste bijen die je op bloemen aantreft zijn honingbijen. Zij leven in volken die ’s zomers meer dan 50.000 bijen kunnen tellen. Het is de enige sociale soort die het hele jaar door als volk overleeft.

DEEL 5:

WIJ EN DE BIJ

Wij zijn blij met de bijenhoning, de bijenwas en de bestuiving door de bijen. Maar zijn de bijen wel zo blij met ons mensen? Dit deel gaat in op de verhouding tussen mens en bij, in positieve én negatieve zin.