GEEF DE BIJ EEN THUIS
Elke bij heeft lievelingsplekjes om haar kleintjes op te laten groeien of om te overnachten. De een in de grond, de ander in een bovengronds holletje. Honingbijen en hommels wonen samen in één nest, waarin ze voor elkaar zorgen. Maar de meeste wilde-bijensoorten zoeken het helemaal in hun eentje uit. Dat zijn solitaire bijen.
En allemaal vinden ze het fijn als de mensen in hun tuin plekjes voor ze reserveren.
MAAK EEN BIJENHOTEL
Solitaire bijen hebben soms moeite om een goede woonplek te vinden. Daar is iets leuks op bedacht: zet een bijenhotel in je tuin of schooltuin. Daarmee bewijs je de bijen een grote dienst. Hoe meer keus ze hebben om te nestelen, hoe groter de kans dat ze overleven. Download de gratis pdf en leer hoe je zelf een bijenhotel kunt bouwen. Veel bouwplezier!
ZAND VOOR BIJENHOLLETJES
De meeste Nederlandse bijensoorten nestelen in de grond. Maar ze vinden steeds moeilijker een geschikte nestplek te vinden. De grond is vaak dicht begroeid. Of te nat of te hard. Of hij ligt vol met stoeptegels. Deze bijensoorten houden vooral van zand en/of leem als nestplek; dus niet de zwarte tuinaarde.
Zand en leem zijn trouwwens ook belangrijk voor sommige bovengronds nestelende soorten. Zij gebruiken het als nestmateriaal. Het creëren van zonnige, open zandplekjes kan de bijen dus erg helpen!
CREËER ANDERE WOONPLEKJES
Hommels zoeken altijd een droge en donkere nestplek. Sommige soorten nestelen onder een omgekeerde bloempot of in een ‘rondslingerende’ theepot. Leg er maar eens een in een rustig hoekje van je tuin.
Trouwens, boomhommels ‘kapen’ ook wel eens een vogelhuisje. Laat je verrassen wie er de volgende lente gebruik van maakt.
HOU LEVEN IN JE WINTERTUIN
Andere bijen nestelen graag in een dode bloemstengel, onder een stapel bladeren of in een oude stapel hout.
Dus als je een tuin hebt, dan is het fijn als je hem niet helemaal schoon en kaal maakt. Snoei niet alle dode takken en stengels weg. Laat ergens in een hoek wat dode bladeren en dood hout liggen. Niet alleen de insecten zullen je dankbaar zijn, maar misschien komt er ook wel een egel bij je overwinteren.
GRATIS DOWNLOAD MAAK EEN BIJENHOTEL
Schrijf je in en ontvang de gratis download “Maak een bijenhotel” in je mailbox. Daarnaast ontvang je:
– Wilde bijen zoekkaart
– Maak je eigen zaadbommen
Ook houden we je twee keer per jaar op de hoogte van het leukste nieuws rondom bijen en vlinders.