Hotels en holletjes

Bijenhotels -en holletjes


Elke bij heeft lievelingsplekjes om haar kleintjes op te laten groeien of om te overnachten.

Zitten ze ook in jouw tuin?

BIJENHOTEL

Solitaire bijen hebben de laatste tijd moeite om een goede woonplek te vinden. Daar is iets leuks op bedacht: zet een bijenhotel in je tuin of schooltuin, daarmee bewijs je de bijen een grote dienst. Hoe meer keus ze hebben om te nestelen, hoe groter de kans dat ze overleven. Download de gratis pdf en leer hoe je zelf een bijenhotel kunt bouwen. Veel bouwplezier!

Download hier de pdf.

BIJENHOLLETJES


De meeste Nederlandse bijensoorten nestelen in de grond. Maar ze vinden steeds moeilijker een geschikte nestplek, doordat de grond vaak dicht begroeid is, te nat of hard is, of betegeld. Ook houden deze bijensoorten als nestplek vooral van zand en/of leem, dus niet de zwarte tuinaarde. Daarnaast wordt zand en leem door sommige bovengronds nestelende soorten gebruikt als nestmateriaal. Het creëren van zonnige open zandplekjes kan de bijen dus ook erg helpen!

ANDERE WOONPLAATSEN


Sommige hommelsoorten nestelen onder een omgekeerde bloempot, in een 'rondslingerende' theepot en zelfs 'kapen' ze wel eens een vogelhuisje. Andere soorten nestelen graag onder een stapel bladeren of in een oude stapel hout. Dus als je een tuin hebt, dan is het voor o.a. de hommels fijn als je een hoekje een beetje laat verwilderen, met rust laat en niet je hele tuin kaal maakt voor het winter wordt. Hommels zoeken altijd een droge en donkere nestplek.

LINKS
CONTACTTel: 0485-520109

Mail: info@bijenfans.nl

Word ook bijenfan!

STICHTING MOSAIQUE


 

Initiatiefnemers van educatieve en culturele projecten. Voor meer informatie over de stichting zie: www.stichtingmosaique.nl

© Stichting Mosaïque  |  Designed by Lisa Strijbosch en Studio Terlouw