Bomen voor bijen

BOMENLIJST


Deze lijst bevat bomen, laagblijvende boomsoorten en heesters.

'De beste tijd om een boom te planten is 20 jaar geleden. De een-na-beste tijd is nu.' - (oud Chinees spreekwoord)

A-G

A

Amerikaanse vogelkers

Appelboom

 

B

Berijpte wilg

Boswilg

 

G

Gelderse roos

Gele karnoelje

Gewone esdoorn

H-P

H

Hollandse linde

Hulst


K

Kansenboom

Kraakwilg


L

Lage wilg

Liguster


M

Mispel


P

Perenboom

Populier

Pruimenboombron: website bijenplanten.nl van Arie Koster en BD-imker-kennis.

Bomen voor bijen


Bloeiende bomen vormen een paradijs voor bijen en andere insecten. Eén boom kan zo veel voedsel aanbieden dat je ze kunt horen zoemen als je er naast gaat staan. Heel belangrijk zijn de diverse wilgensoorten. Zij bloeien vroeg in het voorjaar, als er nog maar weinig ander eten voor de bijen te vinden is. Sommige soorten, zoals de grijze zandbij, voeden hun jonge broed uitsluitend met stuifmeel van wilgen. Je vindt hun nest daarom altijd binnen een straal van 250 meter van een wilg.

Iets later in het voorjaar bloeien de fruitbomen: appels, peren, pruimen, kersen. Hun heerlijke vruchten danken we aan de bestuiving door de bij en andere insecten. Die beestjes zijn op hun beurt weer afhankelijk van het stuifmeel en de nectar uit deze bomen. Zo helpen boom en bij elkaar.

Andere belangrijke bomen zijn de aak en de esdoorn (die in april-mei bloeien) en de robinia (pseudoacacia) en linde (die in juni-juli bloeien). Je ziet: er is in de periode dat de honingbijen hun nesten bouwen en uitbreiden altijd wel een andere boom waar ze op terecht kunnen.


Heb jij een grote tuin en wil je daar ook bij-vriendelijke bomen in planten? Onderzoek dan eerst goed welke soorten geschikt zijn voor jouw tuin. Is er veel zon of juist veel schaduw? Wat voor soort grond heb je in je tuin? Is het er vochtig of droog? In het overzicht ‘Bomen voor tuin, park en landschap’ van Arie Koster kun je lezen welke boom het beste past in jouw tuin.Q-Z

R

Robinia


S

Schietwilg

Schijnhazelaar

Sleedoorn

Spaanse aak (Veldesdoorn)


T

Tamme kastanje

Taxus


V

Veldesdoorn (Spaanse aak)

Vogelkers

Vuilboom


W

Wilde lijsterbes

Wilde roos/eganatier

Winterlinde


Z

Zoete kers

Zomerlinde


LINKS
CONTACTTel: 0485-520109

Mail: info@bijenfans.nl

Word ook bijenfan!

STICHTING MOSAIQUE


 

Initiatiefnemers van educatieve en culturele projecten. Voor meer informatie over de stichting zie: www.stichtingmosaique.nl

© Stichting Mosaïque  |  Designed by Lisa Strijbosch en Studio Terlouw